گواهینامه ایزو چیست و به چه کار ما می آید؟
سالهای طولانی است که اصطلاح ایزو از انواع مختلفی که دارد در میان مردم عمومیت پیدا کرده است. تا جایی که استانداردهای مربوط به گواهینامه ایزو بر روی محصولات و خدمات مختلف نشانگر داشتن برتری و امتیازات آنها در مقایسه با نمونههای مشابه است. البته ناگفته نماند که تمامی این عناوین تنها مختص به کشور ما نیست. حال سؤال اینجا است که ایزو چیست؟ و استانداردهای مربوط آن شامل چه مواردی است؟
واژه ایزو برگرفته از جمله International Organization for Standardization است که به مفهوم سازمان استانداردسازی جهانی اشاره دارد. در واقع این اصطلاح یک مجموعه از مؤسسات استاندارد بینالمللی است که در 147 کشور دنیا بر پایه یک مرکز اصلی به نام شهر ژنو فعالیت دارد. به طوری که امروزه این گواهینامه در زمره معروفترین و متداولترین گواهینامههای مورد استفاده و به نوعی پایه آن قرار گرفته است. به طور کلی سازمان بینالمللی iso با هدف توسعه استانداردها و فعالیتهای نامحدود تجاری، تسهیل تبادلات تجاری کالاها و خدمات متنوع، بهبود همکاری کشورهای مختلف در محدودههای علمی و فنی و همچنین حکایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان کالا و خدمات مختلف به تدوین و بررسی استانداردهای فنی و اختیاری میپردازد. شایان ذکر است که تمامی این عوامل در نهایت به تولید و عرضه کالا و خدمات ایمنتر، مؤثرتر و بهداشتیتر منجر میشوند.
استانداردهای گواهینامه ایزو چیست؟
سازمان بینالمللی ایزو با معرفی نمودن 21991 استانداردهای جهانی بسیاری از فعالیتهای دنیا را تحت پوشش خود قرار داد. همانگونه که موج آن، بسیاری از شرکتها و سازمانیهای مختلف را فراگرفته است. اهمیت گواهینامه ایزو و کاربردهای آن بر روی هر محصول یا خدماتی، بیانگر نظام مدیریتی و امنیتی و بهداشتی هر شغل است. به عبارت دیگر نشان دهنده آن است که تمامی محصولات بر اساس یک نظام دقیق، تولید و طبقهبندی و در نهایت عرضه میشوند. به جرأت میتوان گفت استانداردهای گواهینامه ایزو که از پایههای اصلی و بسیار مهم علم و فناوری به حساب میآید نقش بسیار زیادی در پیشرفت صنعت و اقتصاد کشورهای مختلف را ایفا میکند.
در ادامه تعدادی از استانداردهای معتبر گواهینامه ایزو را معرفی میکنیم:
ISO 14001 سیستم های مدیریت زیست محیطی
*ISO 9001 استاندارد سیستم مدیریت کیفیت
OHSAS 18001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای
ISO 10002 سیستم مدیریت رسیدگی به شکایات مشتریان
* ISO 10004 سیستم مدیریت سنجش رضایت مشتریان
ISO/TS 29001 سیستم مدیریت کیفیت در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
ISO/TS 27001 سیستم مدیریت امنیت اطلاعات
ISO 45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی و …
استانداردهای دیگر
موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران (isiri)
اولين تشكيلات موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران با تصويب قانون اوزان و مقياسها در سال1304 خورشيدي مطرح شد. بعدها و در سال1332 به واسطه ضرورت تعيين ويژگي ها و نظارت بر كيفيت كالاهاي صادراتي و وارداتي، ايجاد يك تشكيلاتي رسمي مورد توجه قرار گرفت و هسته اوليه تشكيلات سازماني موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران در اداره كل تجارت وقت شكل گرفت.
در سال 1339 با تصويب قانون تاسيس موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي، موسسه كار خود را در چارچوب هدفها و مسئوليتهاي تعيين شده آغاز كرد. موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران در سال1960 به عضويت سازمان بين الملليISO درآمد.
استاندارد اروپا
استاندارد CE بمنظور استانداردسازی اجباری در بسیاری از محصولات تجاری و صنعتی در منطقه اقتصادی اروپا تولید یا به فروش میرسند، ارایه شده است. CE حروف اختصار کلمات فرانسوی Communauté Européenne است. محصولاتی که واجد دریافت علامت CE میشوند، باید از نظر سلامت، امنیت و مضرنبودن برای جسم انسان و طبیعت مورد بررسی قرار گیرند و چنانچه واجد شرایط باشند میتوانند نشانه CE اخذ کنند.
بطور کلی نشان CE گویای مطابقت محصول بامقررات جامعه اروپا جهت ایمنی، سلامت و حفاظت مصرفکننده و محیط زیست است. هدف اصلی استاندارد، مطابقت محصول باالزامات اساسی مقررات جامعه اروپاست و اجازه میدهد که محصولات بهطور آزاد در بازار اتحادیه اروپا عرضه شوند.
استاندارد آمریکا
مؤسسه ملی استاندارد یا ANSI یک موسسه خصوصی غیرانتفاعی است که بر نحوه استانداردهایی جهت محصولات، خدمات، نظارت میکند.
استاندارد ANSI تضمین میکنند محصولات دارای عملکرد ، ویژگیهای یکسان میباشد تامصرفکنندگان ازمحصولاتی باهمان مشخصات استفاده کنند و به همان صورت آزمایش شوند. دفتر مرکزی این موسسه در واشنگتن و دفتر عملیاتی آن در نیویورک است.
استاندارد آلمان
مؤسسه استاندارد آلمان که در راستای استانداردسازی فعالیت دارد و عضو سازمان بینالمللی استانداردسازی ازطرف آلمان است. این موسسه استاندارد قدیمی از سال ۱۹۱۷ کارخودراآغاز نموده واستانداردآن امروزه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و با بیش از ۳۰٬۰۰۰ عنوان استاندارد تقریباً تمامی جوانب تکنولوژی را در بر میگیرد. استاندارد آلمان جزو استانداردهای سخت گیرانه دردنیا است اکثر تولید کنندگان بزرگ دنیا از این استاندارد برای تولید محصولات خود استفاده مینمایند.
استاندارد TUV
TUV معتبرترین استاندارد دنیا درآلمان است استاندارد TUV روی سلامتی کالاهای صنعتی ارایه شده از جانب شرکت نظارت میکند تا استانداردهای ارایه شده جهت سلامت انسان و محیطزیست را تامین کنند سازمان TUV مشاور مستقل بر سلامت کارکرد کالاها و یا محصولاتی مانند محصولات کشاورزی، دودزایی وسایل نقلیه، استاندارد ساخت موتور خودروهای سنگین و سبک و تاسیسات انرژی را نظارت دارد.
بسیاری از زیرشاخههای دارنده TÜV میتوانند به عنوان سازماندهندگان و همچنین گسترشدهندگان مقوله انرژی و مفاهیم وابسته به آن عمل کنند و راهحلهایی جهت مشکلات زیستمحیطی ارایه دهند. آنها باید خود از قوانینی که بر مبنای TÜV به آنها اهدا میشود، تبعیت کنند و در راستای سلامت انسان و محیط گام بردارند. شایان ذکر است استاندارد TÜV قابلیت انطباق با انواع ایزو هست .
استاندارد حلال
استاندارد حلال مختص کشورهای اسلامی و مسلمانان جهان است. استاندارد حلال جهت موادغذایی بیشترین کاربرد را دارا است، نشان میدهد مسلمانان میتوانند ماده غذایی دارای استاندار حلال مصرف کنند. در سال2004 استاندارد غذای حلال تدوین و در سال2006 بنگاه توسعه صنعت حلال (HDC) جهت هماهنگی و یکپارچه شدن توسعه صنعت حلال مالزی تأسیس شد. البته کشورهای اسلامی بهدلیل آنکه اکثریت جمعیت را مسلمانان تشکیل میدهند، طبیعی میباشد که این محصولات غذایی برطبق شریعت اسلامی حلال باشند، اما جهت بسیاری مسلمانان ساکن کشورهای غیرمسلمان داشتن استاندارحلال بروی موادغذایی لازم است.
مزایای اخذ گواهینامه ایزو
یکی از مزیتهای برتر اخذ گواهینامه ایزو این است که استانداردهای جهانی آن، این اعتماد و اطمینان را ایجاد میکنند که تمامی محصولات و خدمات تولید شده، در نهایت کیفیت و امنیت و اعتماد تولید و به بازار عرضه شده است. شایان ذکر است تمامی استاندارهای مربوط به گواهینامه بینالمللی ایزو، به صورت یک سری برنامههای استراتژیک با هدف کاهش هزینهها و اشتباهات و نیز افزایش میزان بهرهوری کسب و کارها پیاده میشوند.
به جز استاندارد ایزو ۹۰۰۰ ، استانداردهای مفید و مشهور دیگری توسط سازمان جهانی استاندارد تدوین شده است که مهمترین آنها عبارتند از:
استاندارد ایزو ۱۴۰۰۰: استاندارد کیفیت محیط زیست
استاندارد ایزو ۱۶۹۴۹: استاندارد تضمین کیفیت صنایع خودرو سازی
استاندارد ایزو ۱۷۷۹۹: استاندارد مدیریت امنیت اطلاعات
استاندارد OHSAS 18000: استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت کار
در این جا به معرفی تعدادی از این استانداردها میپردازیم:
سیستم مدیریت یکپارچهIMS
استاندارد سیستم ۲۰۰۷-:OHSAS مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی
استاندارد سیستم مدیریت ۲۰۰۸-ISO 9001: محیط زیست
استاندارد سیستم رضایت ۲۰۰۴-ISO 10002: مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذایی
استاندارد سیستم ۲۰۰۵-ISO 22000: تجهیزات پزشکی
استاندارد سیستم مدیریت ۲۰۰۳-ISO 13485:تجهیزات پزشکی
استاندارد سیستم ۲۰۰۹-ISO /TS 16949: مدیریت صنایع خودرو سازی
شایان ذکر است که شرکت صدر آراکس قشم موفق به کسب استانداردهای
شرکت بازرگانی صدر آراکس قشم با نام تجاری جنرال تکنیک و مادرلی با تولید مینی واش و لباسشویی نوزاد (کهنه شور) اتوماتیک و نیمه اتوماتیک و با ظرفیتها و تنوع در مدلهای مختلف با بیش از 25 سال تجربه مشغول ارائه خدمات به مشتریان عزیز می باشد.